10 вересня народився видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу Олександр Довженко (1894-1956).
У Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека (відділ зберігання документів та обслуговування користувачів) 04 вересня 2023 року розгорнуто експозицію книжкової виставки «Я – України син, України…», яку можна оглянути до 02 жовтня 2023 року.
«Господи, пошли мені сили. Не дай упасти мені в розпач і тугу, щоб не висохло моє серце і не озлобилася душа моя…». Це слова з «Щоденника (1941-1956)» Олександра Довженка за 03 січня 1944 року.
Саме 03 січня 1944 року Олександр Довженко був у так званого «М. С. Х.». Це «побачення» письменник охарактеризував як «тяжке», після якого за дві години «не пройшло гнітюче бажання вмерти, аби не жити, не відчувати жорстокості людської». «Се ніби був не М. С., і я був ніби не я. Був холодний, безжалісний небожитель, суддя і – винуватий, аморальний злочинець і ворог народу, себто я». «Я зрозумів, що ніякі аргументи, висловлені з болем душевним і тугою і найглибшою одвертістю самоаналізу, ні в чому його не переконають…».
Вражаючі слова сина України – Олександра Довженка…
Фото : Олександр Довженко. Автопортрет.
Анонс підготувала Наталя Звольська, завідувач відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ