ПАМ'ЯТНІ ДАТИ ТА ЮВІЛЕЇ

ПАМ'ЯТНІ ДАТИ ТА ЮВІЛЕЇ

12 вересня 2023 року виповнюється 110 років від дня народження Івана Керницького (1913-1984), українського письменника, драматурга, фейлетоніста, журналіста та гумориста, одного з найпопулярніших письменників в середовищі української діаспори.
У фондах Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека є такі оповідання цього талановитого письменника: "Верб'яний коник" та "Мона Ліза". Вони містяться в книзі Олександра Копача "Хрестоматія з нової української літератури для шкіл і курсів українознавства", що видана у Львові в 1993 році.
Іванові Керницькому присвячений роман-есе "З Божої ласки" (автор Роман Горак), опублікований в часописі "Дзвін" (- Львів, 2021. - 11-12. - С. 21-107; - Львів, 2002. - 2. - С. 80-137.
Також у науково-теоретичному журналі "Слово і час" за 2016 рік (- 7. - С. 56-62) опублікована стаття Тетяни Ткаченко "Бурлескні тенденції в циклі Івана Керницького "Рідними обніжками".
Іван Керницький був неабияким жартівником. Про це свідчать його твори, зокрема оповідання "Мона Ліза", уривки з якого наводимо:
"- Еге! Знаємо вас..! - зневажливо махнув рукою пан Татух. - Вже то ви вмієте на нас, мужчин, чар пускати. Та й до мене колись солодко посміхнулася під церквою в Пассейку одна Мона, та й от з того часу бідний чоловік уже близько півстоліття в неволі крипірує...- Ай-ай! Така тобі в тій неволі кривда діється!.. Присунеш увечері з парку - маєш все готове, зварене, випране, застелене, маєш з ким людським словом обмінятись, маєш з ким посваритись, - то чого тобі треба!
-... Ну-ну, не дуйся, як жаба в капусті, а подай мені ножиці, я викрою сей образець... і почеплю його отут... Нехай ся прекрасна, вічно молода дівчина (Мона Ліза) своїм весняним усміхом смерть від нас проганяє - на ліси, на нетри...".
Текст підготувала Наталя Звольська, завідувач відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ

Пов'язані статті

Квітень

Березень

Лютий

Календар подій

Індексування за УДК

Індексування за УДК

Книга Вголос

Як нас знайти