Мала академія мистецтв ім. Еммануїла Миська

Логотип ЛОНПБ

Мала академія мистецтв ім. Еммануїла Миська

Комунальний заклад Львівської обласної ради

Полум'яна патріотка
Featured

Полум'яна патріотка

25 лютого 2025 року виповнюється 155 років від дня народження геніальної української письменниці, поетеси, драматургині, перекладачки Лесі Українки (1871-1913). В "Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці" (абонемент) відкрито книжкову виставку "Полум'яна патріотка".
Лесю Українку (Ларису Косач-Квітку) часто називають "полум'яною патріоткою" за незламний дух і творчість, присвячену визволенню України. У своїх творах вона поєднувала модернізм із любов'ю до Батьківщини, долаючи важку хворобу.
Попри виснажливий туберкульоз кісток та легень, який тривав з дитинства, вона залишалася активною творчою особистістю.
Її поезія і драми (наприклад, "Бояриня", "Лісова пісня") стали символом національної свідомості.
На виставці привертає увагу ніжністю книга Лесі Українки "Лісова пісня", видана у Львові у видавництві "Апріорі" в 2021 році, в якій - напис: "В дар Львівській науково-педагогічній бібліотеці від родини меценатів ювілейного видання шедевру світової літератури "Лісової пісні" Лесі Українки Наталії і Ярослава Гумницьких і художниці Олесі Вітовської". Він датується 29 серпнем 2022 року.
Гортаючи сторінки книги з чудовими ілюстраціями Олесі Вітовської, натрапляємо на життєствердні слова Лесі: "Ні! я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає".
"Почім ти знаєш те?" - запитує Марище.
"По тім, що муку свою люблю і їй даю життя...", "... Зникай, Маро! Іде моя надія!".
Текст підготувала Наталія Звольська, завідувач відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ

Схожі дописи

Квітень

Березень

Лютий

Календар подій

Книга Вголос

Як нас знайти

Департамент освіти і науки ЛОДА Львівська ОДА Міністерство освіти і науки України Львівська обласна рада Львівська міська рада Ротарі клуб Львів-Ратуша