Полум'яна патріотка
Featured

Полум'яна патріотка

25 лютого 2025 року виповнюється 155 років від дня народження геніальної української письменниці, поетеси, драматургині, перекладачки Лесі Українки (1871-1913). В "Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці" (абонемент) відкрито книжкову виставку "Полум'яна патріотка".
Лесю Українку (Ларису Косач-Квітку) часто називають "полум'яною патріоткою" за незламний дух і творчість, присвячену визволенню України. У своїх творах вона поєднувала модернізм із любов'ю до Батьківщини, долаючи важку хворобу.
Попри виснажливий туберкульоз кісток та легень, який тривав з дитинства, вона залишалася активною творчою особистістю.
Її поезія і драми (наприклад, "Бояриня", "Лісова пісня") стали символом національної свідомості.
На виставці привертає увагу ніжністю книга Лесі Українки "Лісова пісня", видана у Львові у видавництві "Апріорі" в 2021 році, в якій - напис: "В дар Львівській науково-педагогічній бібліотеці від родини меценатів ювілейного видання шедевру світової літератури "Лісової пісні" Лесі Українки Наталії і Ярослава Гумницьких і художниці Олесі Вітовської". Він датується 29 серпнем 2022 року.
Гортаючи сторінки книги з чудовими ілюстраціями Олесі Вітовської, натрапляємо на життєствердні слова Лесі: "Ні! я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає".
"Почім ти знаєш те?" - запитує Марище.
"По тім, що муку свою люблю і їй даю життя...", "... Зникай, Маро! Іде моя надія!".
Текст підготувала Наталія Звольська, завідувач відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ

Пов'язані статті

Квітень

Березень

Лютий

Календар подій

Індексування за УДК

Індексування за УДК

Книга Вголос

Як нас знайти