28 квітня 2022 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці відбувся дуже гарний, теплий захід «Тюльпановий рай». Він пройшов у рамках соціального проєкту «Діти країни : розваги для відваги». В саду бібліотеки діти з внутрішньо переміщених родин висаджували квіти разом з депутатом Львівської обласної ради п. Звениславою Калинець-Мамчур, директором бібліотеки п. Андрієм Цибком, організатором та куратором заходу, заступником директора бібліотеки п. Оксаною Кумецькою та ін.
Депутат Львівської обласної ради п. Звенислава Калинець-Мамчур запропонувала дітям у першу чергу висадити чорнобривці, які символізують Україну, образ матері, материнську любов, батьківський дім. А також – бегонію, яка вбирає в себе і нейтралізує все негативне. Потім діти посадили цибулини тюльпанів, щоб на свято Матері у травні наступного року подарувати своїм матерям розкішні квіти.
Висадка квітів відбувалася в саду колишнього маєтку родини Леона та Ядвіги Шептицьких. Їхня доня Ванда колись теж дуже любила квіткарство, садівництво. Вона навіть закінчила курси садівництва. Про це дізнаємося зі спогадів Ванди Шептицької, вміщених у книзі Івана Матковського "Казимир граф Шептицький..." (- Львів, 2019. - С. 615). Ванда згадує: "Після повернення з Риму, у Львові, я також пройшла курс садівників. У нас вдома був великий сад, в якому часом я допомагала. Ця робота мене дуже цікавила і мені подобалася. Цікавив мене обробіток овочів, квітів і плодових дерев... Роботою в саду і на городі я заповнювала свій вільний час". Мабуть, у небі Ванді неймовірно приємно, що діти посадили в її колишньому саду чорнобривці, бегонії, тюльпани.
За усім цим гарним дійством «спостерігав» і кущ калини. Його помітила п. Звенислава Калинець-Мамчур, яка, разом з дітьми та п. Оксаною Кумецькою, заспівали таку дорогу всім українцям пісню «Ой у лузі червона калина».
А далі був пікнік. Хлопчики і дівчатка частувалися цукерками «Київ вечірній», печивом. Наймолодший учасник заходу «Тюльпановий рай» отримав цікавеньке печиво у вигляді сердечка. А хлопчик з Київщини, якого звуть Володимир, взяв на пам’ять коробку з-під цукерок “Київ вечірній». З неї він має намір зробити оригінальні витинанки.
Тож успіхів нашим дорогим дітям. Нехай вирощують квіти, виготовляють мистецькі вироби, гарно навчаються, пам’ятають про свій батьківський дім. Дякуємо п. Звениславі, що прийшла на захід "Тюльпановий рай". Нехай до нас усіх прийде ПЕРЕМОГА і завжди буде УКРАЇНА!
Підготувала Наталя Звольська