На допомогу вчителеві

altФранковими стежками в Яворівському національному парку на Львівщині

Екотуризм виник порівняно недавно: наприкінці 80-х – на початку 90-х рр. у Канаді, Австралії, Франції. Він набув особливого розвитку в національних парках США. Екотуризм є і у нас.

Наприклад, у Яворівському національному природному парку.

Цей парк заснований 4 липня 1998 року на території української частини Розточчя, між селами Верещиця і Крехів Львівської області, облаштовано ряд екологічних маршрутів: «Верещиця», «Голуби», «Лелехівка», «Крехівські святині». Є також «Стежка Івана Франка». Вона в’ється вздовж Верещиці, біля с. Лелехівка, обіч лісу, і закінчується Білою скелею. З цими місцями пов’язані життя та літературна діяльність Івана Франка, який тут багато писав, думав, рибалив… Михайло Коцюбинський під час відвідин Янова (після 1945 р. – смт Івано-Франкове) застав письменника в убогій своїй хатині за столом, де той «сидів босий і плів рибацькі сіті як бідний апостол». У Янові Іван Франко написав поему «Мойсей», про яку М. Євшан сказав, що «се, безперечно, найбільш дозрілий плід його творчості…».

Річка Верещиця та Янівський став були улюбленими місцями відпочинку поета.

«Біла скеля» – це місцева назва великого кар’єру, де є глинисті та вапнисті пісковики. У норах Білої скелі гніздиться колонія берегової ластівки. Є тут і цікаві представники флори: цибуля гірська, анемона лісова, сонцецвіт звичайний, а на заболочених ділянках біля підніжжя ростуть: білозір болотяний, пальчатокорінник травневий (орхідея, занесена до Червоної книги України).

На стежці Івана Франка можна прочитати уривки з поетичних творів поета "Привіт тобі, мій друже вірний, гаю", "Лісова ідилія. Пролог":

"Привіт тобі, мій

друже вірний,

гаю,

повірнику моїх

найкращих дум!

Все чисте, ясне,

що лиш в серці

маю

надихав свіжий

запах твій

і шум".

"Ліс мовив:

Еге, війна!

Вона й мене

скосила!

Обдерла, зжерла всю

мою красу.

Я ж гордий був,

моя живуча сила

обперлася

грузким

зубам часу".

Матеріал взято з:

Гетьман Володимир. Франковими стежками в Яворівському національному парку на Львівщині // Краєзнавство. Географія. Туризм. – 2007. – № 20 (505). – С. 7-8.

Підготувала Наталя Звольська

Пов'язані статті

На допомогу вчителеві історії

Календар подій

Індексування за УДК

Індексування за УДК

Книга Вголос

Як нас знайти